Чому на склі взимку з'являються візерунки

Взимку ми бачимо на склі наших будинків дивовижної краси малюнки - тонкі, ніби вигравірувані морозні візерунки. Як вони там з'являються?
«Перш ніж відповісти, потрібно визначитися: на якому склі і коли виникають
візерунки? На внутрішній стороні скла, наприклад, з'являються візерунки, коли зовні сильний мороз. Тоді водяна пара, що міститься в теплому повітрі приміщення, охолоджується близько скла і стає, як кажуть метеорологи, пересиченим - вода осідає на найдрібніших порошинках на склі, що має температуру нижче нуля. При такій температурі пар відразу перетворюється на лід - подібний процес називається сублімацією.
Однак на абсолютно гладкому, чистому склі візерунки не утворюються. Відомо, що якщо покрити скло спеціальним складом, то воно залишиться прозорим - на поверхні з'являється тонка плівка, яка відштовхує молекули води, не дозволяючи їм осідати.
На звичайному склі молекули води осідають на порошинках і, крім того, на нерівностях, на дрібних дефектах скла. І ось молекула прилипла до скла. Стоп! А що являє собою молекула води? Правильно, H2O. Два атома водню (заряджені позитивно) і один атом кисню (заряджений негативно) утворюють трикутник з кутом 108 °. До первісного трикутнику починають притягатися інші молекули води. Водень до кисню, кисень до водню, плюс до мінуса, трикутник до трикутника. І ось вже будується ланцюжок. Від неї відгалужуються все нові і нові, вони з'єднуються між собою, перетинаються - і виникають візерунки, завжди неповторні і найрізноманітніші.
Спробуйте провести досвід, коли їдете в транспорті взимку. Нагрійте рукою візерунок на склі автобуса чи тролейбуса, добре протріть поверхню. І що ж? Через кілька хвилин на цьому місці виникне новий візерунок! Природу не обдуриш.
Нам залишається милуватися візерунками на вікнах. Або подбати про теплоізоляції, щоб внутрішня поверхня скла мала позитивну температуру. Чим вище вона буде, тим менше ймовірність утворення не тільки льоду, а навіть крапель на склі. Саме тому в
сучасних будинках з паровим опаленням і якісними склопакетами візерунків на склі не буває ».

Коментарі

Популярні публікації

Що буде, якщо зникнуть бджоли?