Що буде, якщо зникнуть бджоли?

Торік журнал Nature повідомив: за минулу зиму Європа втратила 1/3 від популяції медоносних бджіл. Що буде, якщо зникнуть бджоли? Ейнштейн говорив, що слідом за бджолою загине людина.

Страхітливі цифри Людина може прожити без кисню три хвилини, без води три дні, а без бджіл чотири роки. Принаймні, так вважав Ейнштейн. Цитата вченого з'явилася в 1941 році в журналі «Canadian Bee Journal». 
З неї випливає, що загибель бджіл для людства буде нічим не краще глобальної катастрофи - виверження вулкана, падіння метеорита або вибуху великого адронного коллайдера. Результат все одно один. Тим часом масова загибель бджіл триває. Науковий журнал Nature повідомив, що в південних країнах за минулу зиму популяція знизилася на 5%, в центральній Європі на 10-15%, а на Півночі і зовсім на 20%. У Росії кількість вуликів особливо сильно скоротилося в Челябінській і Ульяновській областях. У цілому по країні бджолина смертність становить 20%. Фахівці кажуть, що нинішньої кількості бджіл вже не вистачає для запилення всіх рослин. Ще в минулому році ООН заявила, що смертність бджіл стає глобальною проблемою. У чому проблема?

Історія з загибеллю медоносних комах не нова: процес був запущений в середині XX століття, але піку досяг в останні двадцять років. Єдиної причини немає, але головний винуватець знайдений - це людина. 
Сільське господарство майже повсюдно перейшло на хімію - азотні добрива, пестициди. Останні не вбивають комах, але, за словами вчених, знижують їх імунітет. 


Професор Пітер Нойман розповідає про чуму бджіл - варроатозе, захворюванні, який переносить мікроскопічний кліщ: «він небезпечний тим, що висмоктує з бджоли всі життєві соки. Це найпоширеніша бджолина хвороба, позбутися цих кліщів важко, а лікування та виходжування ослаблених комах займає масу часу і рідко призводить до бажаних результатів ». 
Та й не годиться робочої бджолі хворіти. Пасічники не особливо піклуються про здоров'я членів вулик і продовжують свій бізнес в звичайному ритмі: перевозять колонії бджіл на величезні відстані. У США вулики транспортують з Флориди до Каліфорнії для запилення сільськогосподарських культур.Настільки тривалі поїздки піддають сімейства бджіл колосальному стресу. А це призводить до «синдрому руйнування колоній». 
Він був описаний американськими бджолярами в 2006 році. У ході «хвороби» комахи покидають свої колонії, щоб ніколи туди більше не повернутися.Поодинці бджоли не живуть і незабаром гинуть далеко від вуликів. Причина дивної поведінки - хімікати і радіосигнали стільникового зв'язку, які, на думку вчених університету Кобленц-Ландау, зводять крилатих трудівників з розуму. Що, якщо?
Все ж, що трапиться, якщо бджоли вимруть, або їх популяція скоротиться до критичного рівня? Невже пророкування Ейнштейна - «ні бджіл - немає запилення - немає їжі - немає людини» - виповниться? 
Треба сказати, що у світі є й інші природні запилювачі - мухи, метелики, птахи, кажани, вітер.
 Крім того, не всі рослини запилюються бджолами. У минулі часи без них прекрасно обходилася флора Північної Америки та Ірландії. Туди бджіл завезли саме люди. 
Але з моменту великих географічних відкриттів у світі відбулися чималі зміни.
 Зросло населення, зросла і потреба в продуктах. 
Сьогодні втрата бджіл, яким ми зобов'язані 1/3 всього врожаю, не може пройти без наслідків.
 Людство позбудеться не тільки меду. 
Видання Times і Business Insider призводять наступний ланцюжок, посилаючись на думку експертів: чим більше смертність серед комах, тим швидше бджільництво стане невигідним.
 Люди почнуть відмовлятися від свого ремесла, і лякає статистика лише погіршиться. Так як від бджіл залежить більша частина врожаю, людству доведеться «затягнути паски» - прилавки з їжею спорожніють, ціни на решту продукти підскочать до небес. Почнеться голод. І не варто сподіватися на інші складові нашого денного раціону. Так як зникне частина рослин, худобу теж позбутися їжі, а значить, буде дефіцит молока, сирів, йогуртів і, в кінцевому підсумку, яловичини. Загалом, як не крути, світ без бджіл не зможе дозволити собі нинішню популяцію людей. 
На тлі попереднього думка про те, що у людини з'являться проблеми з одягом, просто меркне.
 Серед іншого бджоли запилюють бавовна. Загалом, з бірками «100%, 50%, 5% бавовни» доведеться попрощатися і перейти на поліестер або шкури. Дієта майбутнього Все ж у людини залишиться надія. Його не покине свиня, яка не залежить від крилатих трудівників. Трохи скоротяться, але не зникнуть запаси деяких основних продуктів харчування - зернових культур, рису, які запилюються вітром. Людина знайде інше порятунок там, де колись зародилося життя - в ​​океані. На популяцію риб саме зникнення бджіл не вплине, але якщо люди візьмуться за справу з притаманною їм ненаситністю, морські мешканці незабаром повторять долю комах. 

Альтернативи


Одночасно з пошуком рішення, як зупинити зростання смертності бджіл, вчені підшукують їм заміну. Перший кандидат - джміль. Він теж збирає мед, тільки не такий смачний як у бджіл. Джмелині мед нагадує цукровий сироп, а ще його мало. Для порівняння - після медозбору з двох бджолиних сімей відкачали 34 кг меду, а джмелині вибирали за допомогою очної піпетки (48 г). 
 

Але як запильник джміль давно себе показав. Наприклад, у деяких районах Сибіру сільське господарство давно перейшло на них. Одна проблема: вони теж вимирають. 

Другий потенційний замінник бджіл - людина. Автори дослідження «Світ без бджіл» Бенджамін Елісон і Брайан Мак Коллум занурюють читача у світ, де люди навчилися жити без медоносних. Це не Земля 2070, а сучасна провінція Китаю Сичуань. Бджоли там перевелися років двадцять тому, з причини вже згаданих пестицидів. Проте регіон залишається найбільшим експортером груш, які в усьому світі запилюються бджолами, а тут людьми. Робочі вручну запилюють квіти. Незручно, затратно, але це працює. 
Ще один кандидат - робот-бджола. Згідно Guardian, розробкою нового помічника сьогодні займаються інженери Гарварда. Вже винайдені експериментальні моделі. Роботи крилами повторюють рухи бджоли і таким чином запилюють рослини. За словами вчених, одне десятиліття відокремлює їх від завершення проекту. 
І все-таки світу необхідні бджоли. Колись 65000000 років тому природа назавжди викреслила з «книги життя» динозаврів, але бджіл залишила. Точніше, за словами біолога Сандри Рехан з Університету Нью-Гемпшира, після повного вимирання вони відродилися заново. Можливо, вони переживуть і людство, або після зникнення їх залишиться....



Коментарі

Популярні публікації

Чому на склі взимку з'являються візерунки