Розмір зіниці має безпосередній зв'язок з рівнем інтелекту: результати дослідження

 Діаметр зіниці є показником активності тієї області мозку, яка називається блакитною плямою.


Якщо час від часу ви помічали, що у вас занадто великі зіниці – не лякайтесь. Хоча варіант з раптовим перетворенням на вампіра ніколи не варто відкидати, цілком можливо, що ви просто… високоінтелектуальна людина.

Прямий зв'язок діаметру зіниці з когнітивними здібностями виявили вчені з Технологічного інституту Джорджі, що у США. Під час експерименту вдалося дізнатися, що розмір зіниці здатний «відображати» інтелект. Дивовижні результати були опубліковані у журналі Scientific American.

Учасниками експерименту стали 500 добровольців у віці від 18 до 35 років. Спочатку розмір їхніх зіниць виміряли у стані спокою, при неяскравому світлі. Так, упродовж чотирьох хвилин учасники дивились в екран комп’ютера, а згодом дослідники вимірювали середній розмір зіниці. Наступним кроком в експерименті було проходження серії спеціальних тестів на уважність та інтелект.

Як з’ясувалося, великий діаметр зіниці має безпосередній зв'язок з вищим рівнем рухомого інтелекту, водночас він менш пов'язаний з місткістю пам’яті, яка відповідає за тимчасове зберігання інформації.

! Цікавий факт: в учасників дослідження старшого віку зіниці були звужені.

У ЧОМУ Ж СУТЬ?

Діаметр зіниці є показником активності тієї області мозку, яка називається блакитною плямою. Вона вивільняє норадреналін – гормон, відповідальний за процес сприйняття, навчання, увагу та концентрацію.

! Порушення утворення та руйнації норадреналіну супроводжують тривожність і безсоння – коли його забагато, та млявість і розсіяність – коли його замало. Людям із синдромом дефіциту уваги (дитячою гіперактивністю) може бракувати саме норадреналіну.

Існує припущення, що в людей з постійно розширеними зіницями активність блакитної плями регулюється краще. Можливо, саме це впливає на підвищення когнітивних здібностей і мозкових функцій.

Матеріал взято з https://vseosvita.ua/news/rozmir-zinytsi-maie-bezposerednii-zviazok-z-rivnem-intelektu-rezultaty-doslidzhennia-42108.html 

Коментарі

Популярні публікації

Чому на склі взимку з'являються візерунки

Що буде, якщо зникнуть бджоли?