В Ізраїлі палеоантропологи знайшли невідомий раніше вид людей

 Вчені з обережністю припускають, що це раніше невідомий проміжний вид Homo Nesher Ramla.


Невідомий раніше вид людей – вигадка чи реальність? У цьому питанні розбиралися палеоантропологи, які нещодавно досліджували виявлені скам'янілості зі стоянки Нешер Рамла. Тім'яні кістки і нижня щелепа належали людині, що жила близько 140-120 тисяч років тому. Однак морфологія не дозволяє їх віднести до певного відомого виду – людини прямоходячої, неандертальця, африканської або європейської людини середнього плейстоцену, повідомляють у журналі Science.

Вчені з обережністю припускають, що це раніше невідомий проміжний вид Homo Nesher Ramla, який міг заселяти Південно-Західну Азію у період між 420 і 120 тисячами років тому.

Стоянка Нешер Рамла знаходиться на схилі Іудейських гір, неподалік від Тель-Авіва. Її виявили в кар'єрі з видобутку вапняку, після чого провели у 2010-2011 роках рятувальні археологічні розкопки.

Археологи змогли виявити на Нешер Рамлі близько 80 тисяч кам'яних артефактів, виготовлених в основному з кременю. Вони належать до середньої фази левантійського муст'є, але відрізняються від подібних колекцій цього періоду високим рівнем стандартизації.

Також дослідники відшукали тут велику колекцію кісток тварин та сліди використання вогню. Деякі знахідки взагалі виявилися незвичайними: на одній з кісток тварини, що належить до середнього палеоліту, було виявлено символічне гравірування, яке, на думку вчених, є найдавнішим.

Ісраель Гершкович (Israel Hershkovich) з Тель-Авівського університету спільно з вченими з дев'яти країн провели дослідження декількох скам'янілостей, виявлених на стоянці Нешер Рамла епохи середнього плейстоцену. У розпорядженні вчених були: майже повна права тім'яна кістка і чотири фрагменти лівої, а також майже ціла нижня щелепа. Їх виявили у найнижчому археологічному шарі разом з кістками тварин і кремінним знаряддям. Останки, ймовірніше, належали одній людині, що жила близько 140-120 тисяч років тому.

Загальна морфологія тім'яних кісток вказує на архаїчно низький звід черепа, який є типовим для людей середнього плейстоцену і суттєво відрізняється від ранніх і сучасних Homo sapiens. Нижня щелепа також демонструє архаїчну морфологію у поєднанні з деякими рисами від неандертальців.

Дані, отримані вченими у ході досліджень скам'янілостей, вказують на унікальне поєднання архаїчних і неандертальських рис, що підтверджує існування місцевої Левантійської популяції людей у кінці середнього плейстоцену.

Вчені дійшли висновку, що знахідки з Нешер Рамле належали раннім або пізнім Homo sapiens, але з майже однаковою ймовірністю їх не можна віднести до людини прямоходячої, африканської або європейської людини середнього плейстоцену або неандертальця.

Дослідники зазначили, що перші неандертальці з'явилися в Леванте близько 400 тисяч років тому, а предки сучасних людей – близько 180 тисяч років тому. Знахідки «класичних» неандертальців відносяться до часу не раніше 70 тисяч років тому.

! Скам'янілості з Нешер Рамле закривають пробіл в археологічному літописі. Вони можуть відноситись до збереженої до 140-120 тисяч років тому популяції середньоплейстоценових Homo Південно-Західної Азії, що з'явилася в регіоні близько 420 тисяч років тому і яка зробила генетичний внесок в інші види.

Матеріал взято з https://vseosvita.ua/news/v-izraili-paleoantropolohy-znaishly-nevidomyi-ranishe-vyd-liudei-42401.html

Коментарі

Популярні публікації

Чому на склі взимку з'являються візерунки

Що буде, якщо зникнуть бджоли?